Mesopotamija

više destinacija, Turska

već od 1299€

Opis destinacije

Međurečje ili „Zemlja između dve reke“, područje je jugozapadne Azije poznato kao Mesopotamija. Mespotamija obuhvata ravan između reka Tigra i Eufrata, u Iraku i Siriji, rečne ravnice, okolna nizijska područja čije granice čine Arapsku pustinju na zapadu i jugu, Persijski zaliv prema jugu, te planine Zagros i Kavkaz prema severu. Baš na ovom mestu su se razvile mnoge stare civilizacije kao što su Sumer, Vavilon, Asirija, Akad, itd. Neki od najranijih primera pisanja u svetu su pronađeni u ovoj regiji, a tu su nastali i prvi gradovi. Zato Mesopotamiju s pravom nazivaju „kolevka civilizacije“. Mardin, prestonica istoimene provincije, čuven je po svojoj arhitekturi i zidinama starog grada, oker boje, koje datiraju iz jedanaestog veka. Šetnjom uskim kamenim ulicama, tunelima, stepenicama osetićete miris cimeta, pistaća, badema i urme. Gaziantep, šesti je po veličini grad u Turskoj, prestonica je turske gastronomije, a poznat je i kao grad sa najvećim muzejom mozaika na svetu.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
MISTIČNA MESOPOTAMIJA

Polazak/povratak: 14 - 20/05/2023
7 dana (6 noćenja) – avionom 

Cena - 1299 €

Cena aranžmana po osobi u evrima (Plaćanje se vrši u dinarskoj protivvrednosti po zvaničnom Srednjem kursu Narodne banke Srbije, na dan uplate)

- Rezervacija trokrevetne i jednokrevetne sobe isključivo na upit!
- Trokrevetne sobe su dvokrevetne sa pomoćnim ležajem.

Jedinstvena cena putovanja obuhvata:
- Prevoz putnika redovnom linijom kompanije Turkish Airlines na relaciji Beograd – Istanbul –Mardin- Gaziantep – Istanbul - Beograd;
- Aerodromske takse za let Turkish Airlines u iznosu od 205.38 evra (EUR  154.00-YR , EUR    4.48-LG, EUR 0.98-RF, EUR 17.13-RS, EUR 0.22-RS, EUR 3.00-M6, EUR 20.00-TR, EUR 1.56-VQ) po osobi. Aerodromske takse podložne su promenama i uplaćuju se u poslovnicama agencije u dinarskoj protivvrednosti pre polaska na putovanje;
- Grupni transferi autobusom prema programu;
- Noćenja u izabranom smeštajnom objektu na bazi noćenja sa doručkom (Mardin/ 2 noći, Šanliurfa/ 1 noć, Adijaman / 1 noć, Gaziantep / 2 noći);
- Usluge lokalnog vodiča na srpskom jeziku i troškove organizovanja putovanja;
- Standardni prtljag je prtljag čija težina ne prelazi 23 kg i 8 kg ručnog prtljaga;
- Troškove organizacije putovanja.

U cenu aranžmana nije uračunato:
- Međunarodno putno zdravstveno osiguranje sa Covid 19 pokrićem,
- Fakultativni izleti,
- Ulaznice za lokalitete oko 45 evra– cena je podložna promeni,
- Individualni troškovi putnika 
KAYA NINOVA, boutique -  Mardin www.kayaninovaotel.com  ili sličan
Hotel Kaya Ninova nalazi se u prizemlju zamka Mardin I blizu crkve Mar Hirmis. Udaljen 5km od Eskikalea. Svrstava se u grupu najluksuznijih hotela u regiji. U okruženju hotela nalaze se autentične ulice kao i tržni centri. Hotel raspolaže sa 46 standard i deluxe soba koje su uređene u orijentalnom stilu i odišu specifičnim luksuzom. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom – švedski sto. U sadržaju ovog poznatog hotela nalazi se restoran sa 76 mesta, deo spoljnog restorana sa terasom sa koje se pruža neverovatan pogled na okruženje. Sobe sadrže LCD televizor sa satelitskim kanalima, set za kafu i čaj, fen za kosu, WI FI internet konekciju.

HILTON GARDEN INN 4* -Şanlıurfa www.hilton.com/en/hotels/sfqgigi-hilton-garden-inn-sanliurfa/ ili sličan
Hotel se nalazi 500 metara od Şanlıurfa Arheološkog muzeja. Prodavnice, restorani i Piazza Shopping Mall su na par koraka udaljenosti. Smešten u samom centru grada hotel je na 15 minuta šetnje od Balikli Gol jezera. Hotel Hilton Garden Inn se nalazi 2 km od zamka Sanliurfa. Od aerodroma je udaljen 30 minuta vožnje. Hotel nudi privatan parking, fitness centar, Sumac gril restoran sa terasom gde se služe svi obroci – usluga je na bazi noćenja sa doručkom – švedski sto. Pića se služe u lobi baru. Gosti se mogu opustiti u zatvorenom bazenu i djakuziju. Sve sobe su moderne i poseduju mini frižider, telefon, sef, ketler za kafu I čaj, SAT TV radni sto sa prilagodljivim svetlom i udobnim nameštajem I besplatan WI-FI.

WHITE STAR HTL 4* Adiyaman www.whitestar.com ili sličan
Udaljen je 19 km od aerodroma, dok je centar grada udaljen 2 km. Hotel ima recepciju otvorenu 24h, lobi, restoran sa lokalnom i internacionalnom kuhinjom, Spa centar sa turskim I finskim kupatilom, saunom I uslugama masaže, fitness centar kao i otvoreni bazen sa ležaljkama i suncobranima. Na bazenu se služe topla I hladna pića. Ispred hotela je besplatan parking. Svaka soba je klimatizovana ima LCD SAT TV, ketler, WI-FI i privatno kupatilo opremljeno kozmetikom, papučama I fenom za kosu. Usluga je na bazi noćenja sa doručkom– švedski sto.

THE GREEN PARK HTL 5* Gaziantep www.thegreenpark.com ili sličan
Jedan od najprestižnijih hotela sa izvanrednom lokacijom u Gazintepu. Nalazi se tik uz Zeugma muzej I na 5 minuta hoda od centra grada. Turističke znamenitosti grada, istorijske građevine, muzeji nalaze se u blizini hotela. Istorijski muzej udaljen je 3 km od hotela. Zamak Gazintep udaljen je 3,3 km. Najbliži međunarodni aerodrom je aerodrom Gazintep, I udaljen je 22 km od hotela.
Usluga je na bazi noćenja sa doručkom – švedski sto. Od sadržaja ovaj hotel ima recepciju koja radi 24 sata, restoran, room service, wifi internet. Sve sobe na raspolaganju imaju klima uređaj, SAT TV, tuš/wc, ketler.

DAN 1
BEOGRAD
BEOGRAD – ISTANBUL – MARDIN Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla, kod šaltera BigBlue (707) u 07:15 časova. Poletanje za Istanbul u 09:15 časova, let TK1082. Sletanje na aerodrom u Istanbulu u 12:05 časova po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Mardin u 16:55 časova, let TK2676. Sletanje u Mardin u 18:50 časova. Transfer do hotela. Noćenje.

DAN 2
MARDIN
BEOGRAD – ISTANBUL – MARDIN Sastanak putnika na aerodromu Nikola Tesla, kod šaltera BigBlue (707) u 07:15 časova. Poletanje za Istanbul u 09:15 časova, let TK1082. Sletanje na aerodrom u Istanbulu u 12:05 časova po lokalnom vremenu. Nastavak putovanja za Mardin u 16:55 časova, let TK2676. Sletanje u Mardin u 18:50 časova. Transfer do hotela. Noćenje.

DAN 3
SANLIURFA
MARDIN - HARAN - GOBEKLI TEPE- ŠANLIURFA Doručak. Ranojutarnji polazak za Haran. Po dolasku obilazak biblijskog grada Harana u kome su prema predanju iz raja prognani Adam I Eva, poznatog kao i kulturno i religijsko središte Mesopotamije, sedišta najstarijeg univerziteta u ovom delu sveta, i grada u kojem je po jednoj od teorija nastao broj 0. Obilazak grada poznatog i po veoma karatkerističnim kućama kružnog oblika od opeke. Veruje se da ove kuće pripadaju starom lokalnom Bantu narodu koji naseljava Mesopotamiju. Nastavak putovanja prema Šanliurfi. Usputni obilazak arheološkog nalazišta Göbekli Tepe (“trbušasto brdo”), lokaliteta za koje se veruje da je jedno od najstarijih svetilišta na svetu. Datira iz perioda oko 9000 god p.n.e. Zbog specifičnih spomenika, koje su podigli lokalni lovci,u obliku slova T, I reljefa sa životinjskim likovima, postaje 2018. godine deo Uneska. Po dolasku u Šanliurfu obilazak starog gradskog jezgra. Ovaj ne toliko poznati grad fascinira sve posetioce svojom arhitekturom, kao i hrišćanskim islamskim I jevrejskim nasleđem. Grad je jedan veliki muzej na otvorenom sa velikim brojem religiskih objekata, starim moćnim zidinama, i živopisnim bazarom. Nazivaju ga i „gradom proroka“, jer su u njemu živeli proroci poput Avrama, Jakova, Jobe i Elihe. Poseta arheološkom muzeju u kome se nalazi, najstariji kip na svetu. Obilazak pećine u kojoj je rođen prorok Avram zatim odlazak do čuvenog simbola grada, velikog bazena pod imenom Balikligol, mesta gde je prema predanju kralj bacio Avrama u vatru. Smeštaj u hotel. Noćenje

DAN 4
ADIJAMAN
ŠANLIURFA-NEMRUT-ADIJAMAN Doručak. Odlazak na planinu Nemrut. Vožnja do sela Kahta koje je polazna tačka za uspon. Planina Nemrut svoje ime dobila je zahvaljujući uzdignutim mističnim statuama vladara za koje se pretpostavlja da predstavljaju kraljevsku grobnicu Antioha I Komagenskog iz prvog veka p.n.e. Same statue prikazuju grčko-persijski panteon božanstava. Sa visine od 2.150 m pruža se neverovatan pogled. Nastavak putovanja prema Adijamanu. Smeštaj u hotel. Noćenje

DAN 5
GAZIANTEP
ADIJAMAN-HALFETI-GAZIANTEP Doručak. Nakon doručka vožnja prema reci Eufrat I poseta mestu Eski Halfeti koje je poznato kao potopljeno selo, nakon gradnje velike brane 2000 godine. Nakon potapanja ovo selo postaje veoma poznato kao mesto gde su se snimali kadrovi brojnih filmova a zbog posebne atraktivnosti, brodovi krstare veštačkim jezerom. Fakultativno krstarenje brodićem kroz klisuru reke do sela Savasan, poznatog po čuvenoj potopljenoj Batik Džamiji čiji miraret viri iz jezera. Cena po osobi: 35 evra, ručak uključen u cenu. Nakon krstarenja nastavak vožnje prema muzeju Zeugma. Poseta jednom od najvećih muzeja mozaika na svetu – Zeugma koji se nalazi uz reku Eufrat. Ovaj arheološki lokalitet se prostire na površini od 30 hiljada metara kvadratnih i otvoren je 2011. godine. Čuveni mozaici među kojima se ističu, Dionisius, Posejdon kao i najpoznatiji mozaik Ciganka, su remek dela rimske umetnosti koje su stari Rimljani koristili kako bi ukrašavali gradske puteve kao I dvorišta svojih palata. Nastavak putovanja prema mestu Biredžik, koje je poznato po specijalnom rezervatu ptica. Dolazak u Gaziantep. Smeštaj u hotel. Noćenje.

DAN 6
GAZIANTEP
GAZIANTEP Doručak. Obilazak Gaziantepa, grada koji je poznat po kulturnom nasleđu, dobroj hrani i ‘’najboljim’’ baklavama na svetu. Obilazak starog dela grada: ostaci stare gradske tvrđave građene za vreme imperatora Justinijana, šetnja pored starog bezistana, čuvene zanatlijske ulice Kanber sokak, stari bazar poznat po dobroj kupovini, i panorama brojnih džamija, nekadašnjih crkava od kojih je najpoznatija, Kendirli Kilisesi, koju je podigao Napoleon III, 1860. godine. Slobodno vreme za ručak i uživanje u nekoj od mnogobrojnih poslastičarnica sa baklavama zbog kojih je Gaziantep dobio UNESCO-vu zaštitu kao jedan od najkreativnihih gradova sveta. U gradu se nalazi preko 170 radnji u kojima se proizvode i prodaju baklave. Slobodno vreme. Noćenje.

DAN 7
BEOGRAD
GAZIANTEP – ISTANBUL – BEOGRAD Doručak. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Let za Istanbul TK2223 u 14:45h. Dolazak u Istanbul u 16:30h. Nastavak putovanja za Beograd u 18:50 let TK1083 i dolazak u Beograd u 19:30h.

- Avans od najmanje 30% od ukupne cene aranžmana prilikom prijave, a ostatak najkasnije 15 dana pre polaska na put
- gotovinski
- čekovima građana do 6 mesečnih rata
- ostalim platnim karticama (Master, Visa, Maestro i Dina)

BB

Organizator putovanja je turistička agencija Big Blue, broj licence OTP 121/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Big Blue. OUP

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama