Lisabon

Lisabon, Portugal

već od 879€

Opis destinacije

Lisabon je najzapadnija prestonica Evrope, ali i jedan od najtoplijih glavnih gradova. Nalazi se na zapadu Portugala blizu obale Atlantika i mesta gde se najduža reka Iberijskog poluostrva (1.007km) Težo uliva u okean. Istorijsko središte grada nastalo je na sedam brežuljaka, pa ovaj deo grada ima interesantan reljef. Zbog strmih ulica grad koristi tri žičare i jedan lift. Zapadna strana grada najvećim delom je pokrivena parkom Monsanto, jednim od najvećih gradskih parkova u Evropi, koji se prostire na blizu 10 kvadratnih kilometara. Tradicionalno prevozno sredstvo u Lisabonu je tramvaj. Uveden je u 19. veku, a prvi gradski tramvaji mogu se videti u Muzeju javnog saobraćaja (Muzeu da Karis). Takođe dva značajna obeležja Lisabona su Most 25. april - najduži viseći most u Evropi - i most Vasko da Gama koji je dobio ime po portugalskom moreplovcu i istraživaču (1469 – 1524). On je bio prvčovek koji je morskim putem stigao iz Evrope do Indije, a pokazao i da se Afrika može oploviti.

Informacije

SMEŠTAJ

  • Hotel

Prevoz

  • Avion
  • Cenovnik
  • Opis smeštaja
  • Program putovanja
  • Uslovi plaćanja
LISABON 
6 dana (5 noćenja sa doručkom, smeštaj u hotelu kategorije 4*) – avionom 
Izleti i posete: -“SINTRA I LISABONSKA RIVIJERA” -“OBIDOŠ, ALKOBASA, BATALJA, NAZARE”  
Polazak: 19. mart (povratak 24. mart 2024) 

HOTELCENA PO OSOBIDOPLATA ZA JEDNOKREVETNU SOBU
HOTEL MASA CAMPO GRANDE 4*879320

U CENU PUTOVANJA JE UKLJUČENO: aerodromske takse (72 evra na dan objavljivanja programa, čiji je iznos podložan promeni i koje se  plaćaju u dinarima u poslovnicama Filip Travela ili u poslovnicama ovlašćenih subagenata),avionski prevoz na relaciji Beograd – Lisabon – Beograd (prevoznik Air Serbia), smeštaj u hotelu kategorije četiri zvezdice u dvokrevetnim sobama (5 noćenja sa doručkom), transferi  autobusom od aerodroma do hotela i od hotela do aerodroma u Lisabonu prema programu, panoramsko razgledanje Lisabona, usluge  vodiča i troškovi organizovanja putovanja. 

U CENU PUTOVANJA NIJE UKLJUČENO: boravišna taksa za starije od 13 godina, 2 evra po noći po osobi (plaća se na recepciji hotela),  fakultativni izleti, ulaznice na lokalitetima i posete, međunarodno zdravstveno putno osiguranje. 


FAKULTATIVNI IZLETI 
- Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Sintra”. Cena: 75 evra. U cenu je uključena ulaznica za Pena palatu i imanje Kinta da Regaleira u  Sintri i usluge vodiča.  
- Celodnevni fakultativni izlet autobusom “Obidoš, Alkobasa, Batalja i Nazare”. Cena: 70 evra. U cenu je uključena ulaznica za manastir u  Batalji i usluge vodiča.  
- Fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom. Cena: 55 evra. U cenu je uključen transfer do restorana taksijem i  večera.  

Važna napomena>Prijavljivanje za izlete je prilikom prijavljivanja za putovanje, a plaćanje je u Lisabonu, isključivo u evrima. Potrebno je  najmanje 15 prijavljenih učesnika za realizaciju ovog izleta. U slučaju manjeg broja prijavljenih, izlet bi mogao da se realizuje uz korigovanje  cene. 
Hotel MASA CAMPO GRANDE**** 
www.masahotels-lisboncollection.com 
Hotel se nalazi u delu grada Campo Grande, udaljen 300 m od metro stanice Entre ampos. Udaljen je oko 3 km od aerodroma i oko 4 km od  centra grada i glavnih gradskih trgova. Sobe imaju: klima uređaj, SAT TV, telefon, kupatilo s fenom, WiFi internet. Doručak je u hotelskom  restoranu po principu samoposluživanja. 

Organizator zadržava pravo zamene ovog hotela sličnim hotelom iste ili više kategorije od navedenog hotela. 
1. dan (utorak, 19. mart) BEOGRAD – LISABON 
Sastanak putnika na aerodromu „Nikola Tesla“ kod šaltera Filip Travela u 10:45 sati.  Poletanje za Lisabon u 13:15 sati (let JU492). Dolazak u Lisabon u 16:15 po lokalnom vremenu. Odlazak na panoramsko razgledanje grada:  Trg Markes de Pombal, Avenija slobode, Trg obnovitelja (Restauradores), Rosio, Trg Komersio, kula Belem, manastir Svetog Žeronima,  Spomenik otkrićima, panorama tvrđave svetog Đorđa… Smeštaj u hotel. Noćenje.  

2. dan (sreda, 20. mart) LISABON 
Doručak. Odlazak na pešačko razgledanje najlepših gradskih trgova, u pratnji vodiča: Markes de Pombal,  Restauradores, Rosio, Komersio, stara gradska četvrt Alfama. Povratak u hotel. Slobodno vreme. Noćenje. 3. dan (četvrtak, 21. mart) LISABON – SINTRA – KABO DA ROKA – KINTA DA REGALEIRA – LISABON Doručak. Celodnevni fakultativni izlet  “Sintra i Lisabonska rivijera”. Sintra je slikoviti gradić udaljen od Lisabona oko 30 km. Opasan je šumovitim brdima i ima specifičnu mikro klimu, pa je zato vekovima bio letnja rezidencija portugalskih kraljeva, sve do revolucije 1910. godine. Obilazak palate Pena, jedne od  najprepoznatljivijih palata Portugala izgrađene u stilu romantizma 19 veka. Nalazi se na brdu iznad mesta Sintra a zbog svoje raskoši i  lepote je uvrštena na Uneskovu listu svetske kulturne baštine kao jedno od 7 čuda Portugala. Palata je prepoznatljiva po živim bojama  kojima su obojene njene terase i kule i tako predstavljaju savršen kontrast zelenilu koje je okružuje. Kabo da Roka je najzapadnija tačka  Evrope čije su geografske koordinate simbolično upisane na kameni obelisk smešten na stenovitoj litici visokoj 140 mnv. To je sam kraj  planinskog venca Sintra, koji su okeanski talasi abrazijom pretvorili u rt, duboko uronjen u Atlantski okean. Nastavak putovanja ka  kompleksu Kinta da Regaleira koji se nalazi nedaleko od istorijskog centra Sintre. Imanje veličine četiri hektara se sastoji od palate, kapele i  raskošnog parka koji krase brojne fontane, jezera, tuneli i ukrasne klupe. Tokom godina su se menjali vlasnici ovog poseda a njegovu  izgradnju je započeo bogati trgovac iz Porta, Monteiro, nakon što ga je otkupio od porodice Regaleira, prvobitnih vlasnika. Mnogi smatraju  ovo imanje jednim od najromantičnijih u Portugalu, a uz posetu palate Pena ovaj izlet je prilika da se sagledaju sve lepote Sintre, prestonice  portugalskog romantizma. Povratak u Lisabon. Noćenje.  

4. dan (petak, 22. mart) LISABON – OBIDOŠ – ALKOBASA – BATALJA – NAZARE – LISABON 
Doručak. Celodnevni fakultativni izlet “Obidoš,  Alkobasa, Batalja, Nazare”, prilika da se upozna centralni deo Portugalije. Obidoš je najlepši i najbolje očuvan srednjovekovni grad u zemlji i  u potpunosti je opasan tvrđavom visokom 13 metara a koja potiče iz 12. veka. Poznat je i kao „grad venčani poklon“ jer ga je kralj Deniš  poklonio svojoj supruzi kraljici Izabeli prilikom njihovog venčanja 1282. godine. To je, bez sumnje, jedno od najromantičnijih i najživopisnijih  sela koje odlikuju uske, kaldrmisane ulice oivičene šarenim kućicama prekrivenim cvećem, sa karakterističnim gotičkim vratima i prozorima  i rukom oslikanim pločicama „azuležos“. Alkobasa je grad poznat po manastiru Opatija Svete Marije, najvećoj crkvi u čitavom Portugalu iz  12. i 13. veka i jednom od spomenika koji su na listi spomenika kulture pod zaštitom UNESCO-a. U manastiru su sahranjeni najpoznatiji  ljubavnici portugalske istorije - kralj Pedro I i Ineš se Kastro, a njihove grobnice se smatraju najlepšim gotičkim reljefnim skulpturama u  istoriji portugalske umetnosti. U Batalji se nalazi manastir Svete Marije od Pobede, najveće remek-delo portugalske gotičke umetnosti.  Izgrađen je krajem 14. veka nakon portugalske pobede nas Kastiljom u bici kod obližnjeg mesta Alžubarote, i na listi je spomenika pod  zaštitom UNESCO-a. Mnogobrojni kitnjasti stubovi, kule i balustrade iz daljine deluju kao čipka. Nazare je nekadašnje najpoznatije ribarsko  mesto u Portugalu čuveno po karakterističnim, intenzivno obojenim ribarskim brodićima, danas živopisno i užurbano turističko mesto sa  dugim plažama, odličnim ribljim restoranima i pijacama. Povratak u Lisabon. Noćenje.  

5. dan (subota, 23. mart) LISABON 
Doručak. Slobodan dan, prilika za posetu i obilazak Parka nacija, komercijalne i rezidencijalne četvrti  Lisabona koja je doživela veliku transformaciju povodom održavanja Svetske izložbe Expo 98 - najvećeg zatvorenog okeanarijuma u Evropi  (ulaznica je oko 13 evra); ili vožnju žičarom sa panoramskim pogledom na most Vasko da Gama, najduži most u Evropi dužine 17  kilometara. Uveče, fakultativni odlazak na večeru u tipični restoran sa fado programom i folklorom inspirisanim običajima u raznim  oblastima Portugala. Noćenje.  

6. dan (nedelja, 24. mart) LISABON – BEOGRAD 
Doručak i odjavljivanje iz hotela. Slobodno vreme do polaska na aerodrom. Poletanje za  Beograd u 23:00 (let JU495). Dolazak u Beograd u 03:50 (ponedeljak 25.mart). Kraj programa.
- Cena putovanja iskazana je u evrima, a plaćanje je u dinarskoj protivvrednosti, po srednjem kursu Narodne Banke Srbije, na dan uplate. 

- akontacija u iznosu od 40% cene a najkasnije 15 dana pre polaska na  putovanje uplaćuje se preostalih 60% do punog iznosa cene putovanja. 

- platnim karticama (Visa, Master, Maestro i Dina)

- gotovinom

- čekovima do pet jednakih mesečnih rata (sa datumima  10. ili 20. u mesecu); 

FT

Organizator putovanja je turistička agencija Filip Travel, broj licence OTP 113/2021 kategorija licence A. Uz ovaj program važe Opšti uslovi putovanja turističke agencije Filip Travel. OUP

Top ponude

Ovo su ponude koje smo izdvojili za vas

Evropski gradovi

Upoznajte Evropu sa nama